Україна в овертаймі вирвала перемогу у Швеції і вийшла в 1/4 фіналу Євро-2020

Україна в овертаймі вирвала перемогу у Швеції і вийшла в 1/4 фіналу Євро-2020

У вівторок вночі у шотландському Глазго національні збірні України і Швеції розіграли останню путівку в 1/4 фіналу Євро-2020. До початку поєдинку встигли вилетіти з турніру не тільки Нідерланди і Австрія, які обіграли команду Андрія Шевченка на груповому етапі, але й уся топ-трійка «групи смерті» в особі Португалії, Франції та Німеччини. Україна ж, хоч і з великими труднощами вийшла в плей-оф, отримала суперника, якого на папері можна було проходити. Та й приклад Швейцарії, яка напередодні вибила з боротьби діючих чемпіонів світу, показав, що все можливо, якщо проявити бійцівський характер і боротися до фінального свистка. І команда Шевченка не посоромила ні наставника, ні державу. Про це докладно від Sport.ua.

Тренерський штаб збірної України провів дві зміни в стартовому складі команди в порівнянні з матчем проти Австрії: замість Віталія Миколенка вийшов Сергій Кривцов, а креативного хавбека Руслана Маліновського замінив «руйнівник» Сергій Сидорчук.

У той же час зазнала значних змін схема гри. Україна вперше на чемпіонаті Європи зіграла в три центральні захисники, а на позиціях латералів опинилися Олександри Караваєв і Зінченко. Для останнього це незвична позиція в складі національної команди, але зате на клубному рівні він має дуже солідний досвід в цьому амплуа. Очевидно, що Андрій Шевченко віддав перевагу захисному варіанту гри зі шведами.

Головний тренер Швеції Янне Андерсон, в свою чергу, практично не змінив переможний склад, що грав проти Польщі. Тільки Робін Квайсон залишився на лавці запасних, а з перших хвилин вийшов «зірковий» Деян Кулусевскі, який відновився після коронавірусу.

У перші хвилини зустрічі була досить обережна гра з боку обох команд, що не дивно, адже ціну помилки складно переоцінити. Дуже непоганий момент створила Швеція в середині першого тайму, коли на лівому фланзі Ісак опинився на ударній позиції і пробив: Бущан проводжав м'яч поглядом, але, на щастя, темношкірому шведу не вистачило точності.

А на 27 хвилині стався, мабуть, найбільш емоційний момент для українських уболівальників на цьому Євро. Ярмоленко з правого флангу шведою вирізав передачу на Зінченка на протилежну сторону штрафного майданчика, де Олександр лівою ногою в один дотик прошив Ольсена!

На жаль, до кінця першого тайму утримати переможний рахунок не вдалося. Незадовго до перерви Форсберг дальнім ударом потрапив у Забарного, від якого м'яч рикошетом влетів у ближній кут над Бущаном. У тому епізоді шведам пощастило, наш голкіпер реагував по удару і просто не встиг перегрупуватися.

На початку другого тайму був обмін штангами. Спочатку каркас воріт перевірив на міцність Сидорчук, а буквально через пару хвилин стійка врятувала від другого пропущеного м'яча вже Георгія Бущана. У тому моменті дуже близький до дублю був Форсберг, якого партнери вивели на відмінну позицію при блискучій контратаці.

На 61 хвилині Шевченко замість Миколи Шапаренка випустив Руслана Маліновського, який в першу чергу повинен був додати гостроти в атаці. Для 28-річного уродженця Житомира розстановка з трьома центрбеками вже практично рідна, адже її регулярно використовує «Аталанта».

Не можна не відзначити, що в другій половині гри Швеція почала більше володіти м'ячем на нашій половині поля. Підопічні Андрія Шевченка захищалися, але часом все-таки дозволяли суперникові створювати гольові моменти. У центрі уваги опинялися Кулусевскі та Форсберг. Після удару першого Бущан перевів м'яч на кутовий, а трохи пізніше Еміль з дальньої дистанції потрапив у поперечину.

До середини першого тайму стало очевидно, що нічийний рахунок на табло для України був зі смаком фарту. Було необхідно трохи остудити гру, оскільки тотальне домінування ні до чого хорошого призвести не могло. Помітно, що видихся Ярмоленко, який в цілому провів на найвищому рівні поєдинок, але на одному диханні відіграти 90 хвилин просто не зміг. Як не дивно, Шевченко не поспішав із заміною.

Розрахунок, очевидно, був на контратаки. Але нам їх розвинути, мабуть, не дозволив брак швидкості. Зате не було в цьому компоненті проблем у шведів, які з разу в раз були близькими до того, щоб покарати команду Шевченка за втрату м'яча. На щастя, основний час завершився внічию, гра перейшла в овертайми.

У додатковий час тренерський штаб нашої збірної нарешті освіжив гру. У нападі Романа Яремчука замінив Артем Бесєдін, а на позиції опорника замість Тараса Степаненка вийшов Євген Макаренко. Янне Андерссон відповів дуже гідно, зробивши потрійну заміну.

На 98 хвилині стався жахливий епізод. Даніельсон в жахливому підкаті прямою ногою влетів шипами в коліно Бесєдіну, за що рефері після перегляду VAR заслужено показав шведу червону картку. Артем, ймовірно, отримав перелом і продовжити гру, ясна річ, не зміг, замість нього довелося випускати Віктора Циганкова.

На останні 15 хвилин вийшов замість Андрія Ярмоленка дніпрянин Артем Довбик. Андрій Шевченко чітко дав установку скористатися чисельною більшістю і забити переможний гол, не чекаючи серії пенальті. Незабаром після появи на полі у дебютанта чемпіонату Європи з'явилася можливість забити, але він пробив вище воріт, та й лайнсмен зафіксував офсайд.

І все-таки Довбику вдалося стати джокером! У компенсований до другого овертайму час 24-річний форвард головою в падінні замкнув навіс від Зінченка і вивів дебютним голом Україну в історичний чвертьфінал Євро-2020!

На наступній стадії команда Андрія Шевченка, яка вже реабілітувалася за невпевнений виступ на груповому етапі, постарається залишити за бортом турніру Англію. Чому б не помріяти

Україна - Швеція - 2:1.

[{"ad_code":"","ad_pic":"assets\/uploads\/root\/images\/house1.jpg","date":"","active":"","thumb":"","ad_link":""}]
Теги
Схожi
Україна обіграла Ісландію та вийшла на Євро-2024 (відео)
Спорт
Україна обіграла Ісландію та вийшла на Євро-2024 (відео)
У вівторок, 26 березня, збірна України перемогла Ісландію у фінальному матчі плей-офф кваліфікації Євро-2024...
«Нейтральні» спортсмени з рф та Білорусі не братимуть участі у параді на відкритті ОІ-2024
Спорт
«Нейтральні» спортсмени з рф та Білорусі не братимуть участі у параді на відкритті ОІ-2024
У МОК пояснили, що спортсмени з рф та Білорусі братимуть участь у змаганнях у нейтральному статусі та «як приватні особи»...
Довбик зацікавив німецький топ-клуб
Спорт
Довбик зацікавив німецький топ-клуб
Німецький «Лейпциг» стежить за ситуацією довкола нападника іспанської «Жирони» Артема Довбика...
Тренер одеського «Чорноморця» не повернувся зі зборів до України і втік за кордон
Спорт
Тренер одеського «Чорноморця» не повернувся зі зборів до України і втік за кордон
Тренер з фізпідготовки одеського «Чорноморця» Ігор Касьяненко не повернувся до України з тренувальних зборів у Туреччині....
В ЮНЕСКО обговорили дискримінацію жінок у футболі
Спорт
В ЮНЕСКО обговорили дискримінацію жінок у футболі
Спортивна сфера залишається однією з найрозбалансованіших з точки зору рівноправності статей...