Чи постраждають через Шеремета невинні?

Чи постраждають через Шеремета невинні?

Трьом підозрюваним у справі вбивства білоруського журналіста Павла Шеремета обрано запобіжний захід. Яні Дугарь — цілодобовий домашній арешт (до 08.02), Юлії Кузьменко та Андрію Антоненко  — тримання під вартою на два місяці. Самі фігуранти не визнають звинувачення і вважають це тиском на волонтерів та військових.  

Слідство підозрює їх в організації та скоєнні злочину. Але хто вони такі і чому за них виступає значна частина українського суспільства?

Яна Дугарь. Медик за освітою. Молодший сержант. Медична сестра одного з парашутно-десантних батальйонів 25 окремої повітрянодесантної бригади ДШВ ЗС України. Кавалер ордену "За мужність" ІІІ ступеня. Відзначена нагрудним знаком "За зразкову службу", медаллю "За оборону Авдіївки", відзнакою "За врятовані життя", медаллю "За збереженні життя", нагрудним знаком "Знак пошани" від Міністра оборони.

Юлія Кузьменко. Медик за освітою. З 2003 і до тепер працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗУ. Під час війни на Донбасі займалась волонтерством. У 2016 році отримала президентську нагороду за гуманітарну участь в антитерористичній операції і волонтерську премію "Євромайдан SOS-2016".

Андрій Антоненко. Ветеран війни на Донбасі. Боєць Сил спецоперацій. Рок-музикант.

У чому вони підозрюються?

За даними слідства, Дугарь вела фотозйомку в межах підготовки вбивства Шеремета та зберігала у себе зброю. Антоненка та Кузьменко помітили на місці подій у ніч перед вбивством журналіста. Обоє закладали вибухівку під авто Шеремета.

За даними слідства, учасниками організованої групи у невстановлених осіб незаконно придбано електродетонатор ЕДП-р, вибухову речовину «гексоген», вражаючі елементи протипіхотної міни МОН-50, а саме циліндрики, з них виготовлено саморобний вибуховий пристрій, який згодом було прикріплено до автомобіля «Subaru», на якому 20 липня 2016 року вирушав на роботу Павло Шеремет. Зранку пристрій було дистанційно приведено в дію.

Кузьменко та Антоненко спростовують свою причетність до злочину. Антоненко каже, що про Шеремета дізнався лише 12.12.19 під час обшуків, а в день вбивства готувався до концерту, Кузьменко наголошує, що 20.07.2016 о 7-й ранку вже була на роботі у лікарні та дізналася про вибух з новин. Яна говорити відмовилася, однак, її адвокати запевнили, що дівчина має алібі — у  день стеження вона нібито була у військовій частині (з червня по вересень).

Водночас захист наголошує на тому, що докази вини відсутні, ризики необґрунтовані. Самі підозрювані додають, що під час брифінгу в МВС була порушена презумпція невинуватості, тож вони будуть ініціювати поліграф та додаткові експертизи.

Нагадуємо, Український Дощ вже писав, що поліція затримала фігурантів справи.

Під час етеру на Свободі слова у Шустера на ТК Україна міністр внутрішніх справ Арсен Аваков показав студії знімок якоїсь дівчини в перуці та окулярах, яка, за версією слідства, натиснула кнопку на дистанційному пульті, аби активувати бомбу під машиною, в якій їхав Павло Шеремет.

Міністр зазначив, що на фото дівчина в одному одязі і перуці, а через якийсь час вона з’являється в іншій частині міста вже в зовсім іншому одязі. За його словами, у слідства є гіпотеза про те, хто вона, але немає поки чіткої відповіді. Нібито це Юлія Кузьменко.

Патріотична частина суспільства переконана, що жоден з фігурантів справи не є причетним до вбивства білоруського журналіста. Більше того, ветерани і волонтери бачать у переслідуванні учасників АТО руку Кремля. Днями також відбувся обшук на квартирі відомого артиста Антіна Мухарського (Ореста Лютого), відомого своєю антиросійською позицією. Патріоти пов'язують дії правоохоронців з ймовірними домовленостями Путіна і Зеленського під час саміту у Парижі.

 

[{"ad_code":"","ad_pic":"assets\/uploads\/root\/images\/house1.jpg","date":"","active":"","thumb":"","ad_link":""}]
Теги
Схожi
Нардеп ВР Вацак став одним з перших у Європі власником електричного Роллс-Ройсу
Україна
Нардеп ВР Вацак став одним з перших у Європі власником електричного Роллс-Ройсу
У Києві помічено електричний Rolls-Royce Spectre. Один із перших у Європі...
Данілова звільнено з РНБО, він буде послом
Україна
Данілова звільнено з РНБО, він буде послом
Президент України Володимир Зеленський змінив секретаря Ради національної безпеки і оборони та голову Служби зовнішньої розвідки...
 Порушено справу проти голови Антимонопольного комітету після гучного сюжету ЗМІ про збагачення
Україна
Порушено справу проти голови Антимонопольного комітету після гучного сюжету ЗМІ про збагачення
Після розслідування «Схем» про майно родини Кириленка на 70 мільйонів щодо посадовця озпочали кримінальне провадження...
“Миші, які бігали по нам ночами, зранку були контужені
Україна
“Миші, які бігали по нам ночами, зранку були контужені": Козловський про ворожі обстріли на фронті
Співак та військовий ЗСУ розповів один з найстрашніших моментів на фронті...
Росіяни вбили маму української спортсменки
Україна
Росіяни вбили маму української спортсменки
Українська спортсменка Світлана Малькова готувалася до змагань зі стрибків на батуті, щоб поборотися за олімпійську ліцензію, а тим часом росіяни вбили її матір....